ОСМИ ФЕСТИВАЛ ДУОДРАМЕ

На основу предлога селектора Фестивала дуодраме, Топола 2021., Јелене Мијовић, драматурга позоришта „Атеље 212“, Фестивалско веће је утврдило листу учесника фестивала који ће се одржати у периоду од 4. до 9. септембра 2021. године:

4. септембар - ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА
Југословенско драмско позориште- "Мој муж"
Било да је реч о жени која хвата мужа у превари или оној која је нехотице наудила сопственом детету или… увек је ту питање (не)могућег притиска, (само)спознаје, (само)поштовања, идентитета… На делу су, сочно позоришно упризорени, различити механизми говора жена у балканском културном контексту који, с једне стране - хтели или не, признали или не - одређује патријархат, а с друге, вишак историје и канџе беде…

Све се одвија на једном кревету и око њега, кроз исповедне пасаже са нешто дијалошке форме, у бравурозном ускакању ових младих глумица у различите ликове. Мужа (на сцени) нема, али је ипак он тај који кроји судбину.

Играју: Јована Беловић и Сања Марковић
Текст: Румена Бужаровска
Режија: Јована Томић

5. септембар
Театар Ругантино (Загреб, Хрватска) - "Увјек ће нам остати љубав"
“Увијек ће нам остати љубав” нежна је и помало узнемирујућа комедија о метаморфозама љубави у којој се пропитује заједништво двоје људи које у тренуцима кризе и неразумевања, раздвајања и мирења, може одржати само љубав. Истовремено то је смешна и тужна прича о браку.
Духовит, циничан и проницљив текст Милоша Радовића који се сјајно поиграва мушко-женским односима, отворио је простор једној суманутој сценској игри у којој се дотичу сва она кључна места која повезују и раздвајају брачне партнере – све радости, све трауме, све недоумице и неизбежни
тектонски поремећаји које брак носи са собом.
Играју: Јелена Михољевић и Дражен Чучек
Текст: Милош Радовић
Режија: Дарио Харјачек

6. септембар
Битеф Театар - "У чељусти медведа"
У чељусти медведа је модеран, нови комад британско-јеврејског писца Дејвида Крука, који на камерни начин, драматизује последње године притвора и неосновану смрт Раула Валенберга шведског дипломате који је спасио десетине хиљада Јевреја у Другом светском рату. Раул Валенберг, син индустријалисте, дипломата у Будимпешти, нестао је 17. јануара 1945. године. Његов крај живота, у КГБ затвору у Москви се у овој драми ставља пред суд публике. Да ли је могуће да је Валенберг заиста био само добар човек или је ипак имао неку корист од фалсификовања документата које је делио Јеврејима да оду у Шведску и побегну од смрти?
Играју: Марија Бергам и Дамјан Кецојевић
Текст: Дејвид Курк
Режија: Светлана Димчовић

7. септембар
Градско позориште Бечеј - "Гидионов чвор"
„Гидионов чвор" је дуодрама америчке списатељице Џоне Адамс која отвара важна питања школства и цензуре уметности у школама. Мајка и наставница сусрећу се у учионици, на раније договореном информативном састанку, 72 сата након једног трагичног догађаја. У надметању две снажне женске фигуре, оне огољују једна другу у потпуности, отварајући паралелно и питање универзалности бола.
Играју: Бојана Милановић и Симонида Мандић
Текст: Џона Адамс
Режија: Бојана Милановић и Симонида Мандић

8. септембар
Атеље 212 - "Један Пикасо"
Представа ‘Један Пикасо’ креирана је по драми савременог америчког писца Џефрија Хачера и то у режији Ерола Кадића. Када спојите једног антологијског ствараоца Пабла Пикаса и тематику Другог светског рата добијате уметност која ће увек бити тражена и актуелна. На даскама Атељеа 212, радња се дешава у окупираном Паризу 1941. године. Акценат је стављен на тежак положај уметника током немилих и ванредних околности које их терају да ураде комплетну ретроспекцију свог приватног и професионалног живота.
Играју: Софија Јуричан и Тихомир Станић
Текст: Џефри Хачер
Режија: Ерол Кадић

9. септембар - ревијално вече, додела награда и свечано затварање Фестивала
„Ко је овде идиот?“ дуодрама рађена по тексту „Идиот“ Музе Павлове.

Радња представе почиње када будући младожења, после бурне момачке вечери, одлази код психијатра по потврду без које не може пред матичара. Надајући се да је то само формалност, будући младожења ни не сања шта га тамо чека. Психијатар који је и сам уморан од дугих редова пацијената, са „задовољством“ се упушта у подробно анализирање младожење… У питању је комедија апсурда, која се већ деценију и по игра на сценама градова Србије и у иностранству уз много задовољних гледалаца.

Дуодрама „Ко је овде идиот?“ је дипломска представа двојице глумца и рађена је по тексту „Идиот“ Музе Павлове.

ИГРАЈУ:
Милан Калинић
Срђан Ивановић

Контакт информације

Адреса: Булевар вожда Карађорђа бб
34310 Топола, Србија

Друштвене мреже

Facebook
Instagram
Youtube

Search