Извештај пројекта „Фестивал дуодраме 2017.“

У Тополи је од 02. до 08. септембра 2017. одржан 4. Фестивал дуoдраме. Фестивал је свечано отвориo Небојша Брадић, председник жирија. Селектор Фестивала био је Игор Ђорђевић, глумац и првак драме Народног позоришта.

 

Жири Фестивала заседао је у следећем саставу:

Небојша Брадић, редитeљ, Ана Софреновић глумица и Жељко Хубач, драматург.

Изведено је укупно седам представа, две у част фестивала, „ Браћо и сестре“ и „ Све најбоље од Миленка Павлова", док су следећих пет представа учествовале у такмичарском делу.

 

03. септембар 2017.

ЧОРБА ОД КАНАРИНЦА

Редитељ: СТАША КОПРИВИЦА
Текст:   МИЛОШ РАДОВИЋ

Улоге:
МИНА ЛАЗАРЕВИЋ 
ЉУБОМИР БАНДОВИЋ

Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају да би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се после не би волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити.


04. септембар 2016.

КОНСТЕЛАЦИЈЕ

Редитељ: Александра Милавић Дејвис

Текст: Ник Пејн

Улоге:
АНА МАНДИЋ
УРОШ ЈАКОВЉЕВИЋ

Режија Александре Милавић Дејвис је одговарајуће стилизована, дискретна и течна, а избор два млада глумца, Уроша Јаковљевића и Ане Мандић, пресудан је за успех представе, премијерно изведене у позоришту Атеље 212. Сцена је укусно, минималистички дизајнирана, отмено осветљена мноштвом висећих сијалица које се у различитом ритму и интензитету пале и гасе, на тај начин појачавајући или утишавајући динамику игре (сценографија Марија Јевтић). Млади глумци сталожено, прецизно и допадљиво играју Роланда и Маријану, пролазећи кроз различита психолошка стања, од егзалтираности проналаска нове љубави, преко гнева, ината и осветољубивости, због прељубе, до неминовно мучног суочавања са болешћу и смрћу.


05. септембар 2017.

ЈА И ТИ

Драматизација и режија: ОЛИВЕРА ВИКТОРОВИЋ, БРАНКА СТОЈКОВИЋ

Улоге: ОЛИВЕРА ВИКТОРОВИЋ, БРАНКА СТОЈКОВИЋ

Давне 1962, на ноћ вештица премијерно је приказан филм “Шта се догодило са Бабy Јане’’ у режији Robert-а Aldrich-а. Филм није било могуће сместити у један жанр, због комплексности тема и ликова којима се бави. На мукама је био и жири Оскара, пред којим се филм појавио у пет номинација. Само један се на том путу није изгубио. Данас, скоро 50 година касније, овај филм је у служби инспирације за нове драмске подухвате. Као директни пренос друства који касни пола века, представа се бави примарно односом две сестре, али и прикривенијим односом које остварујемо сами са собом. Све се дешава у заробљеништву једног света, који кроји наш здрав разум. Успех, љубомора, ривалство, несрећа, мистерија, освета, смрт, љубав – сви неопходни састојци некадашњег доброг филма, сада богате представе у Битеф театру 8. априла 2011. године.


06. септембар 2017.

 

ПРИМАДОНЕ

Режија: ИРФАН МЕНСУР

Играју:  ТАЊА БОШКОВИЋ

               РАДА ЂУРИЧИН

Две жене, две глумице, две примадоне. Живе у напуштеном позоришту с надом да ће га сачувати од рушења. Волеле су истог човека, директора, главног глумца и режисера тог позоришта. Једна му је била жена, а друга љубавница. Уместо антагонизма, две жене показују да имају близак однос, пре свега на основу њиховог привидног међусобног ривалства, али и љубави према позоришту и глумачком позиву.


07. септембар 2017.

 

ТВОЈА РУКА У МОЈОЈ

Режија: НЕБОЈША ДУГАЛИЋ

Текст КЕРОЛ РОКАМОРЕ

Улоге:  ВЈЕРА МУЈОВИЋ

             ИГОР ФИЛИПОВИЋ

Као инспирација за представу о овој несвакидашњој љубави послужила су писма Чехова и Олге, њих 412, колико су их разменили за 6 година своје љубави. Чехов је прерано умро, у 44. години свог живота, оставивши бројна приповедачка дела и култне драме које служе за жанровски узор представи ТВОЈА РУКА У МОЈОЈ, а жанр се може окарактерисати као комедија по Чехову.


 

* * *

Награда за најбољу женску улогу додељена је АНИ МАНДИЋ, за улогу МАРИЈАНЕ  у представи „ КОНСТЕЛАЦИЈЕ“, у режији АЛЕКСАНДРЕ МИЛАВИЋ ДЕЈВИС.

Награда за најбољу мушку улогу додељена је ЉУБОМИРУ БАНДОВИЋ, за улогу МЕДЕ у представи „ ЧОРБА ОД КАНАРИНЦА“,  у режији СТАШЕ КОПРИВИЦЕ.

Награда за најбољу представу 4.Фестивала дуодраме у Тополи додељена је представи „ КОНСТЕЛАЦИЈЕ“, у режији АЛЕКСАНДРЕ МИЛАВИЋ ДЕЈВИС.

 

 

За потребе Фестивала израђен је каталог са програмом, описом представа, селектором и члановима жирија.

Фестивал је медијски пропраћен. На отварању и затварању Фестивала било је неколико телевизија, док је РТС у својим емисијама обавештавао о току догађаја Фестивала.           

Публика је оцењивала дуодраме и својим гласовима одлучила о награди публике која је додељена на свечаној додели награда.        

Одлуком гласова публике, најбоља представа је "ЧОРБА ОД КАНАРИНЦА".

Ове године додељена је и Специјална награда Фестивала -  за ликовност  представе „Твоја рука у мојој“ по тексту Керол Рокаморе, у режији Небојше Дугалића, Театра и опере Мадленианум. 

Епистоларну структуру драме „Твоја рука у мојој“, костим, сценографија и светло су довели у квалитетно и функционално сагласје са глумачко-редитељском интерпретацијом.