diStory - ДИГИТАЛНЕ ПРИЧЕ МАЛИХ ИСТОРИЈСКИХ ГРАДОВА

Центар за урбани развојиз Београда у сарадњи са партнерима из Италије и Словеније учествује у реализацији међународног пројекта „Дигиталне приче малих историјских градова” - „diStory”, који је подржан од стране Европске уније и програма Креативна Европа. Основни циљ нашег пројекта је да кроз процес заједничког учења и серију међународних радионица истражимо и осмислимо начине на који се савременим приступом, кроз употребу иновативних дигиталних технологија и сарадњу са публиком може презентовати богато културно и историјско наслеђе малих градова Европе.

За пример малог градасабогатим наслеђем у Србији, одабрали смо општину Тополу. Опленац и Топола представљају важне споменике културног и историјског наслеђа Србије који ће у оквиру овог међународног пројекта и израду дигиталне платформебити промовисани не само домаћој публици, већ и у европским оквирима као пример добре праксе у коришћењу иновативних метода презентације и сарадње са публиком.Топола ће бити представљена како на радионици у Словенији, тако и у Италији, а у последњој фази пројекта резултати нашег рада биће презентовани у више од 200 градова широм Европе,што ће допринети и популаризацији богатог наслеђа самог градаи привлачењу нових посетилаца.

Нове дигиталне технологије захтевају нове приступе у интерпретацији. Оне нам могу омогућити да у комункацији са локалним становништвом откријемо нове, инспиративне приче које могу да привуку посетиоце и на тај начин допринесу очувањуи промоцији наше баштине. Кроз низ радионица и дигиталних канала комуникације пројекат ће окупити различите циљне групепублике, ученике основних и средњих школа, представнике младих и пензионера као и особа са инвалидитетом општине Топола. Циљ нам је да упознамо њихове потребе, мишљења и очекивања када се ради о презентацији културног и историјског наслеђа града, саслушамо и забележимо њихове занимљиве приче, сећања о граду, а све у циљу укључивања публике у креирање садржаја који ће на најбољи начин представити њихов град.Резултати са наших сусрета биће искоришћени као платформа за ангажовање различитих група корисника у развоју идеја, алата и стратегија за нове праксе у интерпретацији културног наслеђа.

Посетиоци Тополе ће у будућности бити у прилици да кроз употребу нових дигиталних платформи сазнају причу о историјском значају овог места. Дигитална платформа за презентацију ће користећи напредна иновативна решењаомогућити дигиталну реконструкцију и надградњу материјалног и нематеријалног наслеђа града иактивно учешће и повезивање посетилаца.

Вишеинформација о нашемпројектуможетесазнатина www.distory.si

Овом приликом желели бисмо да Вас позовемо да нам се прикључите и помогнете у повезивању и ангажовању публике и становника Тополе у креирању дигиталне приче вашег града.

Позивамо их да учествују у нашем упитнику https://goo.gl/forms/uh3n7fYifqhcEGA52 и испричају њихове приче о граду, поделе фотографије, направе видео или аудио запис, запишу сећања или интерeсантне информације везане за историју и културу вашег града и пошаљу на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Радујемо се великом броју нових и старих инспиративних прича о вашем граду...